استاد دانشگاه: نظام مهندسی باید اخلاق حرفهای را رعایت کند
به گزارش روابط عمومی شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی،صنفی و حرفهای کشور؛ محمد فاضلی جامعهشناس و استاد دانشگاه در پنل نظام مهندسی ساختمان، چالشها و فرصتها با بیان اینکه در ایران دچار پوکی استخوان نهادی شدهایم، اظهار داشت: وقتی نهادهای کشور نمیتوانند جلب اعتماد کنند و همچنین نمیتوانند اخلاق حرفهای را صورتبندی نمایند و فرصتطلبی نامشروع را کنترل کنند؛ نهادها دچار پوکی استخوان شدهاند.
وی با اشاره به اخلاق حرفهای و زندگی اخلاقی بر اساس تعریف امیل دورکیم افزود: اخلاق حرفهای کانون توجه عموم مردم نیست و مشترک بین عده خاصی است به همین سبب در کانون توجه نیست.
دکتر فاضلی با اشاره به پوکی استخوان نظام های مهندسی فرمود :
وی ادامه داد: کارکرد نظامهای صنفی فقط اقتصادی نیست و اخلاقی است. اخلاق عمومی از محیط کار تولید میشود و جامعه وقتی زوال اخلاقی پیدا میکند که افراد در کارشان اخلاق را رعایت نکنند؛ به همین دلیل وظیفه انجمن های صنفی در درجه اول به اخلاق حرفهای برمیگردد.
این جامعهشناس بیان کرد: بیاخلاقی خلق شده در زندگی اقتصادی به سایر ابعاد زندگی تسری پیدا میکند؛ از این رو کار تشکل این است که اخلاق حرفهای را در جمعیت ذی نفع پیاده کند. هرچه گروههای حرفهای استحکام بیشتری داشته باشند اخلاق حرفهای بیشتر رشد میکند و پیشرفتهتر میشود.
فاضلی سپس در مورد دلایل زوال اخلاقی در جامعه ایران با اشاره به اینکه افراد ساعات زیادی در محیطی هستند که اخلاق حرفهای رعایت نمیشود، گفت: نظام مهندسی باید متولی مهندسی باشد نه مهندسان؛ یکی از مسببین پوکی استخوان در نهادها گرفتن منابع قوت نهادی و گذاشتن بار بیش از حد به نهاد است که نظام مهندسی هم دچار این وضعیت شده است.
وی خاطرنشان کرد: اخلاق به عنوان مجموعه قواعد تنظیم کننده روابط آدمیان در محیط زیست است و سازمان نظام مهندسی باید موظف به این امر باشد. نظام مهندسی متولی تنظیم روابط مهندسان نیست بلکه تنظیم کننده روابط مهندسان با پیمانکاران، شهرداری و غیره است.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: تشکل صنفی متولی اخلاق درونی خودش است؛ در این راستا باید کشور را از پوکی استخوانی نهادی درآوریم که این امر منوط به ایجاد اخلاق حرفهای است و اخلاق حرفهای باید تعریف شده، دلایل فروپاشی بررسی و سپس اجتماعی شدن و بازسازی آن مورد توجه قرار گیرد.
دیدگاهها