رئیس انجمن شرکتهای صنعت آب و فاضلاب:
لزوم پذیرش FATF برای سرمایه گذاری خارجی در پروژههای نیمه تمام مشکل اصلی عدم اجرای تعهدات دولتی و کارفرما است
به گزارش نبض نیوز، علی اکبر هوشمند رئیس انجمن شرکتهای صنعت آب و فاضلاب با اشاره به پروژههای نیمه تمام اظهار داشت: از سال ۹۳ بحث پروژههای نیمه تمام مطرح بوده و اینکه بخش خصوصی در اتمام این پروژهها مشارکت کند. عمده این پروژهها به دلیل بحران منابع مالی متوقف شدند. امروز هم اگر دولت در مورد پروژههای نیمه تمام صحبت میکند شاخص حجم سرمایهگذاری موردنیاز مطرح میشود. منتها مشکل اصلی ما عدم اجرای تعهدات دولتی و کارفرما است.
وی ادامه داد: بعضی از این مشکلات ناشی از این است که دستگاه های اجرایی ما دیگر توان تصمیمگیری مناسب را ندارند، این امر به دلایل مختلف از جمله مداخله افراد غیرمتخصص در سازمانهای نظارتی و بازرسی و غیره اتفاق میافتد. همه نگران هستند که موقعیت شغلی خود را ازدست بدهند
رئیس انجمن شرکتهای صنعت آب و فاضلاب افزود: موضوع دیگر این است که تخصصی وجود ندارد که برای تصمیمگیری استفاده شود. در زمینه سرمایهگذاری بخش خصوصی در پروژههای نیمه تمام، گرفتاریهای زیادی داریم. بزرگترین مشکل ما اقتصاد ملی است، چراکه در دورانی به سر میبریم که سالهای طولانی تورم داشتهایم، در این شرایط که اقتصاد قابل پیشبینی نیست، سرمایهگذاران نمیتوانند کاری کنند و دولت نیز توان جبران ندارد. دولت معمولا مشغول پروژههای زیرساختی از جمله آب، راه و غیره است و در این زمینهها خودش قیمتها را تضمین میکند چون قیمتها سوبسیدی و غیرواقعی هستند و دولت در تلاش است که پروژهها را به سمت خودگردانی ببرد که امکانش وجود ندارد.
هوشمند در ادامه مطرح کرد: در پروژههای سرمایهگذاری روابط نسبتا خوبی داریم. دستگاههای اجرایی یا سرمایهپذیرانی که طرف عمومی مشارکت هستند، آمادگی استفاده از این روابط را ندارند با این دیدگاه که پروژههای سرمایهگذاری پروژههای پیمانکاری نیستند که با قانون مناقصات و شرایط اولیه برگزار شوند. با اینکه نرخها درحد بهره بانکی هستند، سرمایهگذاران ما هیچ کدامشان به نرخ های اولیهای که پیشبینی کردند نمیتوانند برسند. بنابراین در بازار موازی سرمایهگذار جدیدی جذب نمیشود. با افزایش حجم سرمایهگذاری مدل مالی و قیمت تمام شده نیاز به اصلاح دارد. این کار را دولت یا طرف عمومی قضیه انجام نمیدهد. در حالی که ضوابط کاملا آماده است و از قبل پیشبینی و مشخص شده اما آمادگی لازم را ندارند.
وی همچنین اظهار داشت: در کشور ما برای اینکه پولی را منتقل کنیم به واسطهها نیاز داریم که درصدهای بالایی میگیرند. از طرفی به دلیل اینکه تضمینی وجود نداشته و پولها در بانک منتقل نمیشوند احتمال از بین رفتن پول وجود دارد. همه اینها قبل از شروع پروژه است و برای پیمانکاران ریسک بزرگی است. همه این مشکلات وابسته به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور است.
رئیس انجمن شرکتهای صنعت آب و فاضلاب بیان کرد: بدون ارتباط و تجارت با دنیا و استفاده از سرمایههای خارجی نمیتوانیم به خواستههایمان برسیم. اگر FATF را حل کنیم ممکن است بتوانیم سرمایهگذاران خارجی را متقاعد کنیم. این شرایط که حل شود تازه به کشوری برمیگردیم که دچار تورم و رکود است. از اینرو اولین قدم این است که ارتباطات و اعتبارهای بانکی را برقرار کنیم و Fatf را بپذیریم. در این صورت سیستم اقتصاد ما سالمتر خواهد شد، قدم بعدی گسترش ارتباطات است و باید بتوانیم درحد معمول و معقول با دنیا ارتباط بگیریم.
هوشمند ادامه داد: دولت باید به عنوان طرف اصلی بسیاری از تراکنشهای اقتصادی، تعهدات خودش را انجام دهد. اگر این کار را انجام دهد، پروژههای عقب افتاده سروسامان میگیرد. نکته اصلی این است که باید به جای جلب توجه سرمایهگذار خارجی، دنبال سرمایهگذار داخلی باشیم، یعنی بدون انجام تعهدات طرف عمومی امکانپذیر نیست.
رئیس انجمن شرکتهای صنعت آب و فاضلاب در مورد ظرفیت بخش خصوصی افزود: بخش خصوصی ظرفیت دارد، اما در این سالها به شدت ضعیف شده است. ما از استراتژی دنیا عقب ماندهایم و امکان دسترسی به تجهیزات مدرن را نداریم. در زمینه مهندسی کارهای خوبی کرده ایم اما به این معنی نیست که در دنیا پیشرفت کرده باشیم. بنابراین بخش خصوصی ما آمادگی و پتانسیل این را دارد اما نیاز به تقویت دارد.
وی خاطرنشان کرد: پیمانکاران، مشاوران و سازندگان ما در سالهای گذشته خیلی از اوقات کار کردهاند و به جای پول به آنها اسناد خزانه یا اوراق مشارکت داده شده است، سپس مجبور شدند این اوراق را در بازار خزانه بفروشند.
دیدگاهها