رئیس سازمان برنامه و بودجه در گردهمایی سرآمدان صنعت احداث و انرژی مطرح کرد:
عقبگرد صادرات خدمات فنی مهندسی طی ۲۰ سال اخیر
به گزارش دبیرخانه بیستمین سالگرد شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی، صنفی و حرفهای کشور، مراسم سرآمدان صنعت احداث و انرژی با حضور فرزانه صادق مالواجرد وزیر راه و شهرسازی، سیدحمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه، علیرضا مقدس زاده اردبیلی رئیس شورای هماهنگی و بیش از 700 نفر از اعضای 18 تشکل زیر مجموعه این شورا روز دوشنبه 14 آبان ماه در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار شد.
در این مراسم سیدحمید پورمحمدی رئیس سازمان برنامه و بودجه با ابراز خرسندی از حضور در این همایش با اشاره به سابقه توجه به ساختمان در فرهنگ ایران اظهار داشت: از 56 هزار سال قبل که بشر در خاک ایران ساکن شد تا امروز همواره بحث ساختمان، ساخت و مهندسی موضوع تمدن ایرانی بوده است. اگر به تاریخ برگردیم کسانی همانند این جمع، زمانی اقدام به ساخت زیگورات چغازنبیل کردند، زمانی شهر سوخته بنا شد. زمانی بنای خشتی و گلی بم احداث شد.
وی ادامه داد: بعد که تمدن به معنای واقعی در کشور شکل گرفت ساختمانی مثل پاسارگارد و تخت جمشید و بعد از هخامنشیان تیسفون و مدائن که مایه عبرت دیگران بود ایجاد شد؛ در دوران بعد وقتی که امکان ساخت نبود، ساختمان خودش را در فضای ادبی جای داد. در شعر فردوسی شهر برای اسرا، دانشمندان ایجاد شد و شهرها را به زیبایی با هوای دلنشین و بستانها فراوان توصیف میشد؛ وقتی فردوسی میخواهد شاهنامه را به رخ بکشد میگوید مثل عمارت است و زیبایی و هنر را در ساختمان میبیند، در همین ساختمانها تمام هنر و باورهای ایرانی گاهی در شکل گل نیلوفر یا نور خورشید و به انوار مختلف خودش را نمایان میکند.
پورمحمدی عنوان کرد: در دوره سلجوقیان مسجد جامع اصفهان ساخته شد، حتی در دوره مغول گنبد سلطانیه ساخته شد و بعد مهندسان و معماران به شبه قاره هند می روند و هنر خود را در آگرا و تاج محل نمایان میکنند، در دوره صفویه در قالب نقش جهان، سی و سه پل، مسجد شیخ لطف الله، در دوره زندیه در قالب ارگ کریمخانی و در هر دورهای مهندسان و معماران از خود فرهنگ و ادب به میراث گذاشتند؛ فرهنگ یعنی آنچه هست که میبینیم مثل شعر، موسیقی، اخلاق، دانش و تمدن یعنی آنچه ساختند و ما میبینیم و قابل لمس است مثل شهر و عمارت؛ بنابراین مهندسان تمدنساران تاریخ ایران هستند. و آیندگان نیز ما را قضاوت خواهند کرد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ادب، فرهنگ و تمدن ایران حتی در کلمه ساختمان خود را نشان میدهد، ساخت کلمه فارسی است که “ساخت” به معنای بنا و “مان” به معنای ماندن و ماندگاری ریشه فارسی دارد، مهندس هم از اندازه، هندازه هندسه ریشه فارسی دارد و حتی سابقه کلمات هم پرتمدن است. وی خاطرنشان کرد: حدود 60 هزار شخص حقیقی و حقوقی در حوزه صنعت احداث و انرژی فعالیت میکنند، که این نمونه از محدود مواردی است که تعامل و گفت و گوی دولت و بخش خصوصی به موفقیت رسیده و غیر از نهاد گفتوگو، 5 کارگروه یکی در زمینه نظام فنی و حرفهای، دیگری هموار کردن فضای کسب و کار، یکی برای صنعتیسازی، همچنین جهت تسهیل صدور خدمات فنی و مهندسی و دیگری در جهت رفع موانع از پروژههای عمرانی فعالیت میکنند که بیش از 900 ضابطه مهندسی و بیش از 800 دستورالعمل و آییننامه با همکاری بخش خصوصی و دولت تهیه و تدوین شده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: امیدوارم گفتوگو بخش خصوصی و دولت کمک کند تا بتوانیم به دوران اوج برگردیم. حدود 20 سال قبل عضو هیات مدیره بانک توسعه اسلامی بودم، آن زمان گفتم در بین 56 کشور اسلامی قویترین پیمانکاران ایرانی هستند. پورمحمدی با یادآوری اینکه از رئیس وقت بانک توسعه اسلامی برای بازدید از تونل توحید دعوت کرده بودم، ادامه داد: وی از ساخت این تونل توسط ایرانیها متعجب شده بود و باور نمیکرد این کار توسط مهندسان داخلی انجام شده است. وی با اشاره به اینکه میزان صدور خدمات فنی و مهندسی در آن سال 4.2 میلیارد دلار بود، گفت: پیش بینی کرده بودیم که صدور خدمات فنی مهندسی در یک افق 5 ساله به 18 میلیارد دلار برسد. این در حالی است که در صدور خدمات فنی مهندسی عقبگرد داشته ایم و این رقم به حدود یک میلیارد دلار کاهش یافته است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار داشت: دو موضوع در دستورکار سازمان برنامه است؛ یکی مشارکت عمومی و خصوصی برای حوزه احداث. دوم هم صدور خدمات فنی و مهندسی است که امیدواریم با یک گفتوگو آنرا به نتیجه خوبی برسانیم.
تقدیر از پیشکسوتان و چهره های صنعت احداث و انرژی
بزرگداشت بیستمین سال تاسیس شورای هماهنگی تشکل های مهندسی، صنفی و حرفه ای کشور فرصت مغتنمی بود تا در حضور بیش از 700 نفر از فعالان صنعت احداث و انرژی از چهره های برتر و پیشکسوتان این عرصه تقدیر شود. طراحی تندیس منحصربه فرد و اختصاصی همایش و اهدای آن توسط معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیر راه و شهرسازی و رئیس شورای هماهنگی از مهمترین بخش های این همایش بود. این تندیس ها به همراه لوح سپاس به منتخبان بخش دولتی و خصوصی به شرح زیر اهدا شد:
مهندس جواد خوانساری، دکتر محمد ستاری فر، مهندس احمد خرم، مهندس مهدی تفضلی، مهندس محمدرضا انصاری، مهندس محمدمهدی رحمتی، مهندس منوچهر ملکیانی فرد، مهندس غلامرضا شافعی، مهندس علی آزاد، دکتر حمیدرضا عدل، دکتر محمد حامد امام جمعه زاده، مهندس حمید امانی همدانی، مهندس منوچهر شکوفی، مهندس عطاءاله هاشمی، مهندس مهدی سلطانیه، مهندس مهناز پورسید، مهندس احمد تائب، مهندس غلامحسین حمزه مصطفوی، دکتر فروزان عبدالهی نمین، دکتر سید جواد قانع فر، مهندس علی اکبر هوشمند، دکتر حبیب امین فر، مهندس اسماعیل مسگرپور طوسی، مهندس محمد علی مجیدی، دکتر سهیل آل رسول، مهندس نسرین ابوالحسنی، مهندس علی اصغر گلسرخی، مهندس حمیدرضا دهکردی مقدم، مهندس پرویز تیوای، مهندس سید احمد امینی.
دیدگاهها